υπο την αιγίδα του Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ. uni logo

Σεμινάριο Αρχαίας Μεταλλευτικής-Αρχαιομεταλλουργίας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διοργανώνει σεμινάριο Αρχαίας Μεταλλευτικής-Αρχαιομεταλλουργίας, το οποίο περιλαμβάνει δύο κύκλους, θεωρητικών μαθημάτων και πρακτικής άσκησης. Οι συμμετέχοντες εισάγονται στο κεφάλαιο της αρχαίας μεταλλευτικής δραστηριότητας και στις μεθόδους της αρχαίας μεταλλουργίας, με παραδείγματα από το Λαύριο, τη Σίφνο, το όρος Παγγαίο, τη Θάσο, τη Χαλκιδική, την Παλαιά Καβάλα, την Εύβοια, καθώς και από την Timna στο Ισραήλ, τη Faynan στην Ιορδανία και την ανατολική έρημο της Αιγύπτου. Θα αναλυθούν οι μέθοδοι εξόρυξης του μεταλλεύματος, οι τεχνικές εξαερισμού, ο φωτισμός και τα εργαλεία των μεταλλωρύχων, καθώς και οι τεχνικές καθαρισμού του εξορυχθέντος υλικού και οι τρόποι εκκαμίνευσής του. Οι θεωρητικές εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.


Η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020, στις 20:00. Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 120 €. Περιλαμβάνει τις θεωρητικές εισηγήσεις που διαρκούν 90 λεπτά και τη μονοήμερη άσκηση υπαίθρου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά στο 24210 36555 ή στο mail του Μουσείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι το Σάββατο 31-10-2020. Το workshop απευθύνεται σε αρχαιολόγους, γεωλόγους, ιστορικούς, νομισματολόγους, σε φοιτητές αυτών των ειδικοτήτων, καθώς και σε όσους τρέφουν γενικά ενδιαφέρον για τα θέματα που διαπραγματεύεται. Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν σε ηλεκτρονική μορφή οι παρουσιάσεις του θεωρητικού κύκλου και βεβαιώσεις παρακολούθησης. Υπεύθυνος του σεμιναρίου είναι ο διδάκτωρ Γεωλογίας Ecole Normale Superieure Μάρκος Βαξεβανόπουλος. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων στον πρακτικό κύκλο είναι τα 25 άτομα λόγω τήρησης των μέτρων κατά του COVID-19. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Πρόγραμμα Σεμιναρίου


Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020 Εισαγωγή στην αρχαία Μεταλλευτική-Αρχαιομεταλλουργία
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 Αρχαία Μεταλλεία Χαλκού. Μεταλλουργία και κράματα χαλκού
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 Αρχαία μεταλλευτική αργύρου και μολύβδου. Τεχνικές κυπέλλωσης
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 Αρχαία μεταλλεία χρυσού. Μεταλλουργία χρυσού
Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020 Περιοχές απόληψης και μεταλλουργία σιδήρου
Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 Παραδείγματα ερευνών σε αρχαία μεταλλεία και μεταλλουργικές θέσεις από Ελλάδα, Μέση Ανατολή και Αίγυπτο
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020 Άσκηση Υπαίθρου στο αρχαίο Λαύριο

Ώρα έναρξης θεωρητικών εισηγήσεων 20:00 – Διάρκεια 90’

 

2020 Seminario Ancient mining AFISA gia site

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑΣ

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διοργανώνει σεμινάριο ορυκτολογίας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2021. Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τα βασικά ορυκτά της Ελλάδας αλλά και να μάθουν να τα αναγνωρίζουν στο ύπαιθρο. Περιλαμβάνει θεωρητικές εισήγησεις και μαθήματα Ορυκτοδιαγνωστικής καθώς και ασκήσεις υπαίθρου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Ορυκτογένεση και Ορυκτοδιαγνωστική


Τετάρτη 7 Απριλίου 2020

Α’ Ομάδα Ορυκτών


Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Β' Ομάδα Ορυκτών


Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Μέταλλα - Πολύτιμοι Λίθοι


Σάββατο-Κυριακή 24-25 Απριλίου 2021

 Πρακτική Άσκηση στην Όθρυ και στο Πήλιο

 

Η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 100€. Περιλαμβάνει τις θεωρητικές εισηγήσεις και τις ασκήσεις υπαίθρου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά στο 24210 36555 (11:00-13:00) ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. του Μουσείου.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματικές ομάδες που σχετίζονται με ορυκτά, όπως συντηρητές, αρχαιολόγοι, κοσμηματοπώλες, καθώς και σε όσους τρέφουν γενικά ενδιαφέρον για την εκμάθηση των βασικών στοιχείων της Ορυκτολογίας.


Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.